HTML

Dadaland

Gondolatok a közéletről, innen-onnan a nagyvilágról

Friss topikok

Mit ér a magyar újságíróképzés?

2007.12.27. 15:56 Zoltan Baranyai

    A Médiablogon és az Anonim Antagonisták-on is megjelent egy összefoglaló, hogy vajon mit is ér hazánkban a sok kommunikáció szakos diploma és az egyéb újságíróiskolák, stúdiók nyújtotta képzések sokasága?
    Jogosan merül fel az a vád, hogy a kommunikáció szakokra mindenki azért jelentkezik, mert a MÉDIÁban akar dolgozni, vagy még nem is tudja, mihez is kezdjen. Bárki tud mondani valakit, aki úgy végzett el ilyen szakot, hogy egy épkézláb mondatot nem tud összerakni, nem is beszélve a sok díszpicsáról, aki még gondolkodni se nagyon tud, csak beseggeli, amit be kell, hiszen a magyar oktatás nem a gyakorlatról szól, inkább elméleti síkon mozog.
    Talán az egyik ok, hogy a kommunikáció szakba mindent belesűrítenek, aminek köze van hozzá, és nem konkrétan az újságírásra koncentrál, csak később lehet felvenni szakirányként. A különböző újságíróiskolákban inkább fordítanak figyelmet a különböző írásmódokra, de a legtöbbet a diák a gyakorlati helyén szerezhet. Persze, csak ha akar tanulni. Itt is csak egy elméleti alapot kap mindenki, aztán magának kell kitalálni, merre is induljon.
    De hogy is van ez Angliában? Aki diplomát akar szerezni újságírásból, annak sok lehetőség áll rendelkezésre, ahol eldöntheti, hogy pontosan mit is szeretne csinálni, nem csak ömlesztve kapja a kommunikáció szakot. Például: Journalism and communication, lehet ezt creative writing-gal is; Journalism, media and cultural studies; Magazine Publishing; Journalism and publishing studies; Creative writing and journalism és még sorolhatnám, kinek-mi a megfelelő és melyik áll legközelebb az érdeklődési köréhez.
    Szerintem a képzést itthon is fel kellene osztani több részre, mint írott sajtó, televízió, rádió és ezek szerint több gyakorlati órát tartani. És akkor talán nem csak egy menekülőszak lenne a mostani kommunikáció, amit a hírek szerint bárki el tud végezni. Nem kell nekünk a sok Paris a padokban, akiből komm.szakember lesz, mert már ránézésre se hiszem el, hogy valami értelmeset tud mondani.

2 komment

Címkék: tanulás újságírás

A bejegyzés trackback címe:

https://dadaland.blog.hu/api/trackback/id/tr59276425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DorKo · http://felsulooktatas.blog.hu/ 2008.01.15. 20:09:17

Nem értesz hozzá, látom - nálunk is fel van osztva rádiós, tévés, print és néhány helyen online média szakra. Ezen belül is lehet szakosodni. A komm. képzés erős alapozóval kezd - általános műveltséget megemeli egy-két fokkal, hiszen egy firkkásznak mindenhez kell hozzászólnia, vagy ha nem is ért hozá, legelább hallott már róla..
Viszont! Sok újság (például gazdasági) igényli a közgázos diplomát, stb., stb., estig lehetne folytatni.
Az lenne inkább a jó kérdés, mit oktatnak? És kik?

Zoltan Baranyai · http://mindennapibetevo.blog.hu 2008.01.16. 06:28:50

Na akkor ez 3, max négy választható rész. És az alapozás után választható.Kint pedig már az elejétől arra mész...És még az a kérdés, hogy hogy oktatnak?
süti beállítások módosítása