HTML

Dadaland

Gondolatok a közéletről, innen-onnan a nagyvilágról

Friss topikok

Az internet és a lopás?

2008.01.15. 00:36 Zoltan Baranyai

    Szociológusokat és pszichológusokat kellene megkérdezni arról, hogy az internet adta lehetőségek miatt, nevezzük nevén, az internetes lopások - film, mp3, kép, szellemi tulajdon plagizálása - mennyire hat ki az egyének normális életére és megváltoztatja-e szociális szokásainkat?
    Hiszen ha letöltesz egy filmet, ami hiába tudod, hogy illegális, és bűnt követsz el vele - ahogy erre különböző reklámokkal is próbálják felhívni a figyelmedet, de te nagyívben teszel rá. Hiszen a társadalom nagy része elfogadja az internetes letöltést, hiába ütközik törvénybe, ezzel maga legitimálja ezt a cselekedetet és beépíti saját kollektív tudatába, megváltoztatva az eddigi normákat, amit mondhatunk, hogy internetről lévén szó, nem nagyon volt ilyen téren.
    Szóval a nagy kérdés, hogy ha letölt az ember valamit - filmet, zenét - vagy egy szellemi terméket - mondjuk egy cikket - a sajátodjaként tesz közzé, akkor - hiszen lopásnak számít - a virtuális térben végzett gaztettei kihatnak-e az egyén valóságos cselekedeteire is, azáltal, hogy a lopás fogalma az internet szférájában devalválódott.
    Tehát könnyebben fog-e valaki a közértben is lopni, ha az interneten is ezt teszi?
 
 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dadaland.blog.hu/api/trackback/id/tr97297833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.01.15. 14:01:49

Szerintem nem. Attól, hogy letöltöm a zenét még nem lopom el a zsemlét. Átalakul a világ, és ez mindig kérdéseket vet fel.
A copy-paste világ más kérdés. Ha valaki változtatás nélkül tesz közzé egy hírt - és ilyen nagyon sok hírportál, nem is értem, miből élnek meg - az ilyen ember jellemhibás. Szerintem.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.16. 11:27:05

A letöltés és a bolti lopás közé én sem tennék egyenlőség jelet.

Az viszont más kérdés aki letölthetővé tesz a filmet zenét stb. Igazából az követ el törvénysértést, a letöltő még jóhiszeműen is hozzá juthat illegális taralomhoz.

Főleg az mp3 világában, amikor bizonyos szerzők saját maguk terjesztik ingyenesen szerzeményüket.

Ezekben az esetegben a jogállás sem egyszerű, hiszen a szerző ugyan engedélyezte a szabad letöltést, továbbadás, ám azt a forgalmazó, kiadó érdekeit sérti.

Ameddig nincs kiforrot szabályozás ebben, és a felhasználók jelentős része sincs tisztába ezek jogi helyzetével, addig fura mindenkit lopásal vádolni.

A cute paste "lopás" sem igaz minden esetben, hiszen nagyonsok szabadon felhasználható írás van.

adamkuster 2008.01.17. 05:09:57

A való életben a lopás azzal jár, hogy az eltulajdonított tárgy (akár szintén műalkotás, például egy festmény, de akár egy CD-lemez) nem marad az eredeti tulajdonosa birtokában. Az interneten viszont a "virtuális lopással" nem tulajdonítunk el semmit, tehát a köznapi értelemben vett lopás nem történik meg.

Úgy vélem, a legtöbb ember (főként a nethasználók) ezt kiválóan külön tudják választani, és attól hogy letöltik a frissen megjelent rockalbumot, nem éreznek késztetést másnap a boltban, hogy a pirospöttyöst a kosár helyett a zsebükbe csúsztassák.

Természetesen felmerül, hogy a lopás nem is eltulajdonítás az internetes letöltések esetében, hanem annak az összegnek a meg nem fizetése, amennyit legális úton fizettünk volna a szellemi termékért. Tehát ezáltal valóban megkárosítjuk például az előadót (de természetesen sokkal nagyobb mértékben a kiadót). Viszont meglehetősen kétséges, hogy egy itthon nem hozzáférhető üzbég death-house zenekar szerzeményének le nem töltése esetén vajon látott-e volna ebből pénzt a kiadó vagy az együttes.

A mostani formájában a zeneipar összeomlásra van ítélve. Magyarországon az aranylemezhez már csak 7500 eladott lemez szükséges (egykor százezer volt ez a szám). Az együttesek azonban sokkal több bevételhet juthatnak a koncertekből! Így sokkal célszerűbb lenne zenéiket ingyenes terjeszteni, hogy minél több potenciális koncertlátogatóhoz jussanak el -- és szeressék meg őket. Természetesen a kiadók minden eszközzel tiltakoznak ez ellen, hiszen ez egyértelműen a bukásukhoz vezetne.

A megoldást az jelentené, ha a hanglemezkiadók helyett egy zeneipari szövetség felvállalná az együttesek dalainak online terjesztését. Egy intelligens adatbázis pedig a látogatók számára az általuk megadott preferenciák alapján ajánlana újabb együtteseket és újabb albumokat -- feltüntetve a soron következő koncerteket. Természetesen a látogatók egymásnak is ajánlhatnák a megkedvelt zenéket, mely újabb koncertlátogatók esélyével növelné a zenekarok bevételeit.

2008.01.17. 08:43:37

Nem hiszem, hogy az internetes "lopásnak" bármi kihatása lenne ilyen értelemben a mentalitásra. Aki hajlamos rá, enélkül is lop a közértben, aki nem, az az internetről szívbaj nélkül letölti a dolgokat.
Az internetről lopni? Mit? Nem azért tették oda, hogy más is elérhesse?
Eddig nincs semmi gond.
Akkor viszont már van, ha az átvett dolgot sajátjaként továbbítja. Még akkor is, ha nem üzletel vele. Ez plágium.
Az meg már megint más kérdés, hogy aki védett dolgot tesz közzé, az plagizál. De aki letölti, és saját célra (!) felhasználja, az nem lop, csak felhasznál.
A tömegessé válás előbb-utóbb úgyis reformokat fog eredményezni, hiába fülelik le sorra a torrenthez hasonló portálokat, gombamód jönnek az újabbak. Ezt nem lehet megállítani, következésképp a törvényeket kell megváltoztatni.

2008.01.17. 08:52:05

dadaland.blog.hu/2008/01/15/az_internet_es_a_lopas#c1290559
Tökéletesen egyetértek. Koncert és ingyenes terjesztés. Egy jó előadó (aki nem plébekel, aki valódi, értékes zenét játszik, stb.) ezzel is sikeres.
Hát, azok, akik csak virtuálisan léteznek, mert a gépek nélkül semmik (techo meg hasonló szarok), azok bizony ebben a kialakuló rendszerben meghalnak. De nem is baj. Vesszen a férgese. Tehát, ha jól belegondolunk, akkor a koncert+ingyenes terjesztés alghanem a minőséget fogja javítani.

Refuse/Resist! 2008.01.17. 11:01:43

Egyszerűen nem igaz, hogy jog szerint lopás lenne a zene-, és filmletöltés. Teljesen joszerű.
"ahogy erre különböző reklámokkal is próbálják felhívni a figyelmedet" - ez a kiadók hazugsága.
Azért fizetünk az írható CD-kért és DVD-kért dupla árat, hogy ezáltal ingyen lemásolhassunk rá zenét és filmeket.
A szoftvermásolás tényleg illegális, de ma már az eccerű user majdnem minden téren találhat magának megfelelő ingyenszoftvert:
www.fsf.hu/index.php/Fs_softwares
süti beállítások módosítása